Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

7 tips για νόστιμες και ελαφριές σαλάτες, χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά!



H διαιτολόγος- διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει...
Τι πιο εύκολο, δροσιστικό και ελαφρύ από μία σαλάτα; Πολλές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αδυνατίσματος, προτιμάμε να καταναλώσουμε σαλάτες θεωρώντας ότι βοηθούν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Προσοχή χρειάζεται όμως, στα συστατικά της σαλάτας γιατί με λανθασμένες επιλογές , μπορεί η σαλάτα μας να μην είναι τόσο ελαφριά όσο νομίζουμε.


Δείτε 7 tips που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τη σαλάτα σε ένα πραγματικά ελαφρύ και απολαυστικό πιάτο.

1. Ότι προτιμάμε το ελαιόλαδο έναντι της μαγιονέζας ή όποιου άλλου dressing με βάση τη μαγιονέζα είναι ευρέως γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, είτε χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, είτε κάποια sauce με βάση τη μαγιονέζα, η ποσότητα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Μια καλή ποσότητα ελαιολάδου ή μαγιονέζας στη σαλάτα είναι η μία κουταλιά της σούπας.

2. Διαλέξτε ποικιλία λαχανικών χωρίς τύψεις. Όλα τα ωμά λαχανικά αποδίδουν κατά μέσο όρο 25 Θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ τα βραστά λαχανικά 50 Θερμίδες ανά φλιτζάνι. Προσοχή στη χρήση λαχανικών με άμυλο όπως ο αρακάς και το καλαμπόκι, που αποδίδουν 80 Θερμίδες ανά 1/2 φλιτζάνι, αλλά και της πατάτας που αποδίδει 80 Θερμίδες ανά 90 γρ.

3. Προσθέστε έξυπνα συνοδευτικά όπως αποξηραμένα η φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή παξιμάδια που θα δώσουν γεύση χωρίς πολλές θερμίδες.

4. Αποφύγετε λιπαρά και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως λουκάνικα, πανσέτα, μπέικον, σαλάμι, πάριζα ή προσούτο. Προτιμείστε το κοτόπουλο, το μπιφτέκι, το φιλέτο, τη γαλοπούλα, τα θαλασσινά ή το ψάρι.

5. Προσθέστε στη σαλάτα σας τυρί, αλλά με προσοχή στην ποσότητα. Κατά προτίμηση καταναλώστε τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως το cottage cheese, το κατίκι δομοκού και κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά. Αν θελήσετε να καταναλώσετε κάποιο λιπαρό τυρί, όπως η παρμεζάνα ή η γραβιέρα, περιοριστείτε στις 2 κουταλιές της σούπας.

6. Νοστιμίστε της σαλάτες σας με αρωματικά ξύδια όπως το μηλόξυδο ή το βαλσάμικο, με χυμό λεμονιού, λάιμ ή πορτοκαλιού, με αρωματικά όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο άνηθος, η ρίγανη και το θυμάρι.

7. Μία σαλάτα που περιέχει συστατικά επιπλέον των λαχανικών θεωρείται ελαφρύ γεύμα και όχι συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο. Αν θέλετε η σαλάτα σας να συνοδεύει το κυρίως γεύμα αποφύγετε να προσθέσετε σε αυτή οτιδήποτε πέρα του ελαιολάδου και των μυρωδικών.




ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου