Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Ντουμάνι» από λαθραία τσιγάρα


Διακινούνται κρυμμένα στα πιο απίθανα μέρη. Μέσα σε...
κοντέινερ με κηπευτικά, ανάμεσα σε καρπούζια, ακτινίδια, καραμέλες ή ψάρια, μέσα σε έπιπλα και ρολά χαρτιού.
Παράνομα τσιγάρα επιμελώς κρυμμένα μέσα σε ρολά χαρτιού εντόπισαν πρόσφατα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σε φορτηγό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που είχε προορισμό την Ιταλία


Εναλλακτικά, μεταφέρονται με πλοία-φαντάσματα στις ελληνικές ακτές για να προωθηθούν σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Ενα μέρος τους θα καταλήξει στα στενά της Ομόνοιας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις εγχώριες λαϊκές αγορές, όπου η ζήτηση ?ελέω κρίσης? αυξάνεται διαρκώς...

Η χώρα μας αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα του διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση παράνομων καπνικών προϊόντων αυξάνεται σημαντικά εντός των τειχών.

Στελέχη του ΣΔΟΕ διαπιστώνουν από το 2005 αύξηση στο λαθρεμπόριο που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως κέντρο διέλευσης των επίμαχων φορτίων. Το 2011 εντοπίστηκαν 417 φορτία με 744 εκατομμύρια τσιγάρα και το 2012 πιάστηκαν 1.151 φορτία (αύξηση 176%) με 456 εκ. τσιγάρα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2008, οι κατασχέσεις δεν ξεπερνούσαν τα 55,5 εκατομμύρια τσιγάρα. Οι διαφυγόντες φόροι για το 2012 μόνο από τα κατασχεμένα ανέρχονται σε 70,5 εκ. ευρώ.

Από τον πακτωλό των τσιγάρων?μαϊμού που περνούν «τράνζιτ» από ελληνικά εδάφη μια μικρή ποσότητα ?εκτιμούν στελέχη του ΣΔΟΕ? προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Αυτό δεν σημαίνει πως τα αφορολόγητα καπνικά δεν κάνουν θραύση στην Ελλάδα σήμερα. Το αντίθετο ακριβώς. Κατά 8% αυξήθηκαν οι κατασχέσεις παράνομων τσιγάρων τον τελευταίο χρόνο, ενώ κατά 10% αυτές του παράνομου χύμα καπνού, που αποτελεί τη νέα δυναμική στη μαύρη αγορά του κλάδου.

Πρόσφατα οι διωκτικές αρχές εντόπισαν εγκαταστάσεις σε Φθιώτιδα και Αγρίνιο που διακινούσαν παράνομου χύμα καπνό, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές. «Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο Διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθεται στην αγορά, το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ», τονίζουν στελέχη της εταιρείας Παπαστράτος, που έχει ξεκινήσει δυναμική εκστρατεία κατά του παράνομου εμπορίου.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο ο καπνός. Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων KPMG, περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2012 στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008.

Η ίδια έκθεση αναφέρει πως στη χώρα μας το 13,4% της κατανάλωσης κινήθηκε πέρυσι στη λαθραία αγορά, έναντι 10,1% το 2011. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Εντός των ελληνικών συνόρων εντοπίστηκαν και έκλεισαν το 2011 από το ΣΔΟΕ δύο εργαστήρια στη Βόρεια Ελλάδα και στο Μενίδι που κατασκεύαζαν παράνομα τσιγάρα με μηχανήματα από χώρες της Αν. Ευρώπης. Την τελευταία 2ετία, ωστόσο, οι διωκτικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει εντός των συνόρων ανάλογες δραστηριότητες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το λαθρεμπόριο που μετρούσε σημαντικές απώλειες την 5ετία 2004?2009 εκτοξεύεται και πάλι...

Αγνωστες μάρκες λόγω χαμηλής τιμής προτιμούν οι καπνιστές

Θραύση στην Ελλάδα κάνουν οι «άγνωστες μάρκες» τσιγάρων -τα λεγόμενα illicit whites? που διακινούνται αποκλειστικά στη μαύρη αγορά χωρίς δασμούς και φόρους.

Περίπου τα έξι από τα δέκα παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ανήκαν σε σήματα που παράγει μόνο το λαθρεμπόριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων KPMG.

Η πιο πρόσφατη μόδα στις παράνομες πιάτσες της Αθήνας είναι τα τσιγάρα Gold Mount που πουλιούνται 1 έως 1,5 ευρώ το πακέτο στην οδό Αθηνάς, απέναντι από τη Βαρβάκειο, αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου. Οι διωκτικές αρχές κατέσχεσαν 28 εκατομμύρια τσιγάρα Gold Mount το 2012.

Οι υπόλοιπες κατασχέσεις που έγιναν πέρυσι αφορούσαν πακέτα που έφεραν τα διακριτικά: Cleopatra (54 εκ. τσιγάρα), Raquel (51 εκ. τσιγάρα), Tabaccus (35 εκ. τσιγάρα), Kingdom (34 εκ. τσιγάρα), Ts (25 εκ. τσιγάρα), Vertus (19 εκ. τσιγάρα), Rubi (16 εκ. τσιγάρα), Eros (14 εκ. τσιγάρα), Palace (12 εκ. τσιγάρα).

Με ποιους τρόπους διακινούνται τα παράνομα φορτία
«Χρυσωρυχείο» για το οργανωμένο έγκλημα

Μεγαλύτερους τζίρους ακόμη και από το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών έχει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκτιμούν ειδικοί αναλυτές του ΣΔΟΕ. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η μαύρη αγορά των παράνομων καπνικών συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και το χρηματοδοτεί.

Οι διωκτικές αρχές έχουν κατά καιρούς βρεθεί αντιμέτωπες με περίεργες υποθέσεις, που παραπέμπουν ακόμη και σε διασύνδεση του διεθνούς κυκλώματος με αντάρτικες ομάδες, όπως το PKK και ο UCK.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ρωσία. Οπως τονίζουν πηγές του ΣΔΟΕ, την τελευταία 2ετία στο επικίνδυνο όσο και επικερδές αυτό παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά αραβικές χώρες ως κατασκευάστριες τσιγάρων-μαϊμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα φορτία που κατασχέθηκαν το 2012 είχαν ως χώρες προέλευσης: Κίνα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Πακιστάν, Τυνησία, Αλγερία. Τα πιο πολλά χρησιμοποιούν, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, το λιμάνι της Αμμοχώστου ως κομβικό σημείο μεταφόρτωσης.

Η μερίδα του λέοντος προωθείται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία. Ενα τμήμα, ωστόσο, διανέμεται στην εγχώρια αγορά, που γνωρίζει μέρες άνθησης. Μεγάλες ποσότητες παράγονται, ωστόσο, και εντός της ΕΕ, με τα παράνομα εργοστάσια να αυξάνονται. Το 2011 εντοπίστηκαν 9 τέτοιες καπνοβιομηχανίες που είχαν τη δυνατότητα να παράγουν καθημερινά περισσότερα από 9 εκατομμύρια τσιγάρα...

Οι τρόποι με τους οποίους ταξιδεύουν παραπέμπουν σε ανθρώπους με... μεγάλη φαντασία. Μία από τις συνήθεις διαδικασίες είναι να κρύβονται σε εμπορευματοκιβώτια που διέρχονται νομότυπα από τον Πειραιά, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα με δηλωμένο φορτίο ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Πηγές του ΣΔΟΕ αναφέρουν πως έχουν κατάσχει παράνομα τσιγάρα σε κοντέινερ που υποτίθεται πως περιείχαν: ξύλινα έπιπλα γραφείου, δοχεία συσκευασίας φαγητού, κεραμικά είδη, ρούχα, ακτινίδια, καραμέλες, συσκευασίες, καλαμπόκι, βαλίτσες, ανθοδοχεία.

Σύνηθες είναι επίσης να μπερδεύονται με κηπευτικά, φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και ψάρια που εξάγονται από την Ελλάδα.

Μεγάλες ποσότητες φτάνουν με πλοία-φαντάσματα που φέρουν σημαίες χωρών εξωτικών και προσεγγίζουν μυστικά στις ελληνικές ακτές. Κάποιες μικρές ποσότητες εισέρχονται σε κρύπτες φορτηγών, που κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, συνήθως από Αλβανία, δηλώνονται κενά φορτίου.

Μαύρη αγορά
Εκτός από τα τσιγάρα-μαϊμού που απομιμούνται διάσημες μάρκες ή τα «άγνωστα» που κυκλοφορούν μόνο στη μαύρη αγορά υπάρχουν και τα γνήσια που προορίζονται για εξαγωγές αλλά χάνουν... τον δρόμο τους και διοχετεύονται στη μαύρη αγορά.

Πρόκειται για παράνομη επανεισαγωγή φορτίων που εξάγονται νόμιμα. Στον τόπο προορισμού ή κάπου ενδιάμεσα ανασκευάζονται και επαναποστέλλονται...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ευρώπη χάνει κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και προϊόντων καπνού. Ελληνικές καπνοπαραγωγικές εταιρείες εκτιμούν πως αν ισχύσει η πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας και απαγορευθούν τα τσιγάρα «Menthol» και «Slims» μπορεί να διπλασιαστεί το παράνομο εμπόριο τσιγάρων.

ΤΑ... ΣΤΕΚΙΑ
Τη δεκαετία του 1990 ήταν Ελληνες ομογενείς από τη Ρωσία που κινούσαν τα νήματα του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Η οικονομική αποκατάσταση των κοινοτήτων τους έριξε τις λιανικές πιάτσες στα χέρια άλλων μεταναστών, Αφγανών, Πακιστανών, Μαροκινών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Ρωσοπόντιοι έχουν εντελώς αποσυρθεί από τα δίκτυα. Στα στενά γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά και την Ομόνοια, όπως επίσης στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, οι αφορολόγητες κούτες και τα πακέτα, προχείρως κρυμμένα μέσα σε μαύρες σακούλες, αλλάζουν χέρια μέσα σε δευτερόλεπτα. Στις λαϊκές αγορές και τα κυριακάτικα παζάρια το αλισβερίσι είναι... της χονδρικής. Οι μετανάστες πωλούν διάφορες μάρκες προς 1 ευρώ το πακέτο. Ορισμένοι μάλιστα διανέμουν τα αφορολόγητα και? κατ΄ οίκον με ένα τηλεφώνημα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου