Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το πρωινό ωφελεί σημαντικά την υγεία

Η αξία του πρωινού γεύματος είναι χιλιοειπωμένη από γιατρούς και διατροφολόγους. Νέα έρευνα τώρα έρχεται να αναδείξει το πρώτο γεύμα της ημέρας και σε ασπίδα κατά του διαβήτη! Ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που τρώνε καθημερινά πρωινό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη... Οταν αντίθετα αυτές οι γυναίκες παρέλειπαν το πρωινό εμφάνιζαν αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να επαναφέρει το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν μικρής διάρκειας. Οταν όμως είναι χρόνια, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη. «Η κατανάλωση πρωινού είναι κατά πάσα πιθανότητα ευεργετική.

Μπορεί να μη βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά βοηθάει στην αποφυγή του διαβήτη» τονίζει η δρ Ελίζαμπεθ Τόμας, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. Σε αυτή συμμετείχαν εννέα υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες μέσης ηλικίας 29 ετών στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου δύο διαφορετικές ημέρες μετά το γεύμα. Την πρώτη μέρα είχαν φάει πρωινό ενώ την άλλη το είχαν παραλείψει. Τα επίπεδα γλυκόζης κανονικά αυξάνονται μετά από κάθε γεύμα ενεργοποιώντας έτσι την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία βοηθάει τα κύτταρα να μετατρέψουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Στις γυναίκες της έρευνας τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου μετά το γεύματα ήταν πολύ υψηλότερα τη μέρα που είχαν παραλείψει το πρωινό. «Παρατηρήθηκε 28% αύξηση στην αντίδραση ινσουλίνης και 12% αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης την ημέρα που παραλείφθηκε το πρωινό» εξηγεί η δρ Τόμας, η οποία ακριβώς λόγω της σχετικά μικρής αύξησης επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να διασταυρωθούν τα συμπεράσματα της δικής της έρευνας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου