Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

18 μύθοι και αλήθειες για την αναβλητικότητα

Magnify ImageΠώς να είσαι δημιουργικός, κι άλλες ιστορίες καθημερινής αναβλητικότητας!...
 1. Μύθος: «Μην αναβάλλεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα», Αλήθεια: ...δεν είπε ποτέ κανένας αναβλητικός στον κόσμο. 
 2. Μύθος: Όλοι κρύβουμε έναν αναβλητικό μέσα μας. Αλήθεια: Όλοι κρύβουμε τουλάχιστον έναν αναβλητικό μέσα μας. Κάποιες φορές και μια ντουζίνα από δαύτους.
 3. Μύθος: Η αναβλητικότητα μισεί τους εξαναγκασμούς. Αλήθεια: Πείσε τον εαυτό σου ότι πρέπει να αναβάλει κάτι. Θα το κάνει την επόμενη στιγμή. 
 4. Μύθος: Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Αλήθεια: Πράγματι, η αναβλητικότητα δεν είναι καθόλου first world problem. Αναπτύχθηκε με την εμφάνιση των πρωτόγονων που αφού σηκώνονταν χαράματα να πιάσουν τα θηράματά τους για να φάνε, να βάλουν φωτιά για να ζεσταθούν, να σκοτώσουν μερικά άγρια θηρία για να επιβιώσουν, ανέβαλλαν να ζωγραφίσουν στους τοίχους των σπηλιών τους από φόβο μήπως η ζωγραφιά τους δεν είναι good enough ή επειδή έδιναν πολύ σημασία στη γνώμη των άλλων πρωτόγονων κι αυτό τους νέκρωνε δημιουργικά. Έχουμε ελάχιστες ζωγραφισμένες σπηλιές λόγω αναβλητικότητας. 
 5. Μύθος: Η αναβλητικότητα λατρεύει τις προθεσμίες. Αλήθεια: Η αναβλητικότητα μισεί τις προθεσμίες. Όσο πιο κοντά πλησιάζει σε ένα deadline τόσο περισσότερο υποχωρεί προς χάριν της δημιουργικότητας. Η αναβλητικότητα αγγίζει το peak της όσο πιο μακριά βρίσκεται από προθεσμίες. Χτυπάει κόκκινο δε, την ώρα της ανάθεσης μιας εργασίας. Εκτός αν ξέρετε κανέναν που αρχίζει να δουλεύει πάνω σε ένα οποιοδήποτε πρότζεκτ την ώρα που του το αναθέτουν (ή ο ίδιος αναθέτει στον εαυτό του). Ναι, εντάξει, όλοι ξέρουμε. Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν creativity freaks εκεί έξω… 
 6. Μύθος: Αναβλητικός είναι αυτός που δεν έχει χρόνο. Να είναι αναβλητικός. Αλήθεια: Αναβλητικός, λοιπόν, είναι αυτός που έχει χρόνο. Να είναι αναβλητικός.
 7. Μύθος: Είσαι αναβλητικός μόνο με αυτά που αντιπαθείς να κάνεις. Αλήθεια: Ρωτήστε τους μεγαλύτερους συγγραφείς και καλλιτέχνες που λατρεύουν αυτό που κάνουν πόσες ώρες σπατάλησαν να καθαρίζουν ένα ένα τα κουμπιά του πληκτρολογίου –ναι και τα Fs- πριν ριχτούν στο δημιουργικό τους έργο. Πόσα μολύβια έξυσαν. Ναι, ξέρω, λέγεται, writer’s/artist’s block και συμβαίνει σε όλους τους δημιουργικούς. Και είναι τρομακτικό να σκεφτείς μέχρι που μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να μην βλέπουν λευκές σελίδες, λευκούς καμβάδες, λευκές παρτιτούρες: η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι ένας μόνο από τους τρόπους διαχείρισης αυτού του κενού.
 8. Μύθος: Η αναβλητικότητα είναι εχθρός της δημιουργικότητας. Και χάσιμο χρόνου. Αλήθεια: Κι όμως, πόσα ποιήματα έχουν γραφτεί στο περιθώριο εργασιών που απλώς αναβάλατε να τελειώσετε; Πόσες παράπλευρες ‘δημιουργικές’ δραστηριότητες θα είχαν χαθεί αν είχατε ολοκληρώσει με τη μία αυτό που έπρεπε να κάνετε; Ναι, φυσικά και αναφέρομαι στη γενική φασίνα που κάνατε σε όλο το σπίτι και, ίσως δεν είχατε κάνει ποτέ, την ώρα που έπρεπε να γράψετε το τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής σας. Ποιος μίλησε, λοιπόν, για χάσιμο χρόνου;
 9. Μύθος: Η αναβλητικότητα είναι η comfort zone μας. Αλήθεια: Μόνο προς στιγμήν. Αν το σκεφτείς, η αναβλητικότητα αγκαλιάζει κάποιες από τις μεγαλύτερες ανασφάλειές μας. Την τελειομανία, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την εξάρτηση από τη γνώμη των άλλων, την έλλειψη κινήτρων… Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι μία άμυνα απέναντι σε αυτές τις πηγές άγχους αλλά αν είναι μια τόσο άνετη περιοχή γιατί κανείς δεν νιώθει ασφαλής παρά μόνο όταν την νικάει; 10. Μύθος: Η αναβλητικότητά σου είναι πιο δυνατή από εσένα. Αλήθεια: Όχι, η αναβλητικότητα δεν είναι ένα εκ γενετής σημάδι κι όσο κι αν φαίνεται γερή σαν τσιμέντο υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να την σπάσεις. Και δεν θα μιλήσω για ψυχική δύναμη, μπλα, μπλα, μπλα. Θα μιλήσω για άσκηση. Και συχνότητα. Και επανάληψη. Καθημερινή. Δεν σου αρέσει να πλένεις τα πιάτα το πρωί; Αυτή θα είναι η άσκησή σου. Καθημερινή και με συνέπεια. Δεν σου αρέσει να απαντάς σε μέιλ και το αφήνεις πάντα τελευταία στιγμή; Θα το κάνεις πρωί πρωί, πριν κάνεις κάτι άλλο. Κάθε μέρα. Για πολλές μέρες. Κάνε το επειδή νομίζεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Κόντρα στη θέλησή σου να μην το κάνεις. 
 11. Μύθος: Πρέπει να διαβάσεις τόνους σελίδων βιβλίων αυτοβοήθειας για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητά σου. Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, ένας διαφημιστής τα είπε όλα σε τρεις λέξεις: just do it! 
 12. Μύθος: "Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός", όσον αφορά στην αναβλητικότητα. Αλήθεια: Μπορεί η αρχή να είναι το ήμισυ του παντός για να ξεκολλήσεις από την αναβλητικότητά σου, αλλά το άλλο ήμισυ είναι η… μέση! Το τέλος μετά έρχεται συνήθως μόνο του… Και τελοσπάντων είναι πιο εύκολο να κολλάς στα ¾ μιας εργασίας παρά στο ½ της
13. Μυθος: Για να κάνεις κάτι πρέπει πάντα να είσαι σε ανάλογη διάθεση. Αλήθεια: Επικαλέσου τη διάθεσή σου αν θέλεις να χορέψεις, να φλερτάρεις ή να φας παγωτό. Για όλα –σχεδόν- τα υπόλοιπα, απλώς αγνόησέ την και στρώσου στη δουλειά. 
 14. Μύθος: Η αναβλητικότητα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα! Αλήθεια: Αν έχετε καταφέρει να μην νιώθετε ενοχές κάθε φορά που αναβάλετε, τότε δεν είστε απλώς αναβλητικοί. Είστε αναίσθητοι. Και, σας ικετεύουμε να μας πείτε το μυστικό. 
 15. Μύθος: Όποιος είναι δημιουργικός σήμερα θα είναι δημιουργικός και αύριο. Αλήθεια: Ο δημιουργικός του σήμερα είναι ένας δυνάμει αναβλητικός του αύριο. Γι΄ αυτό εκμεταλλεύσου μέχρι αηδίας τις δημιουργικές σου φάσεις. Ξενύχτησε, γράψε, κατασκεύασε, ανακαίνισε, εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή του δημιουργικού σου οίστρου. Συσπειρώσου γύρω από τη δημιουργικότητά σου και μην την αφήσεις να πάει μόνη της ούτε για τσιγάρα στο περίπτερο. Ενδέχεται σοβαρά να μην ξαναγυρίσει. 
 16. Μύθος: Για την αναβλητικότητά σου φταίει το ίντερνετ. Αλήθεια: Σίγουρα το ίντερνετ μας αποσπάει την προσοχή. Μπαίνουμε για 10 λεπτά και μένουμε κανά δίωρο, κι αυτό μόνο για να τσεκάρουμε τα βασικά. Να υποθέσω ότι έτσι εξηγείται ότι πριν από 20 χρόνια κανείς άνθρωπος στον κόσμο δεν ήταν αναβλητικός; 
 17. Μύθος: Χρειάζεσαι life coach για να βγεις από τον κύκλο της αναβλητικότητας. Αλήθεια: Σε μία δίκαιη κοινωνία θα απευθυνόσουν σε life coach για να αποφασίσει για σένα αν θα φας πρωινό με βρώμη, μούσλι ή κινόα. Ξέρεις πόσο καθοριστική είναι αυτή η απόφαση για να εκπληρώσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου και να φτάσεις στην αυτοπραγμάτωσή σου; Αλλά η ζωή είναι σκληρή. Και άδικη. Α, και ωρίμασε. 
 18. Μύθος: Όλοι είμαστε δημιουργικοί, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αλήθεια: Όλοι είμαστε αναβλητικοί, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου