Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Παστίτσιο σπιτικό


Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες και 10 λεπτά
Μερίδες: 8
Δυσκολία: εύκολο






Υλικά
Υλικά για τον κιμά
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού...
κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα
κιμάς μοσχαρίσιος: 750 γρ.
ντονατάκια κονσέρβας: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένα
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ
αλεύρι: 6 κουταλιές της σούπας
βούτυρο: 8 κουταλιές της σούπας
γάλα: 1,5 λίτρο
κεφαλογραβιέρα: 250 γρ. τριμμένη
αυγά: 3
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
μοσχακάρυδο: λίγο (προαιρετικά)
Για τα μακαρόνια
μακαρόνια Νο2 για παστίτσιο: 500 γρ.
βούτυρο: 4 κουταλιές της σούπας
κεφαλοτύρι και φέτα: 250 γρ. τριμμένα
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
φρυγανιά τριμμένη: για το ταψί

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8’-10’. Ρίχνετε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε 30’-40’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Κατόπιν ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά. Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτετε (έξω από τη φωτιά) την κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά ένα ένα. Ανακατεύετε καλά μετά από κάθε προσθήκη υλικού.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Τα πασπαλίζετε με το τυρί και τα ανακατεύετε με το βούτυρο λιωμένο. Προσθέτετε στα μακαρόνια 6-7 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και τα στρώνετε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά. Πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε μια στρώση κιμά και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και σερβίρετε κομμένο σε μεγάλα ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου